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Basis for Conclusions 

[The original text has been marked up to reflect the revision of IAS 21 in 2003 and IAS 1 in 2007 and the amendment of 

IAS 27 in 2008:1 new text is underlined and deleted text is struck through.] 

5 IAS 21.2311(a) requires that foreign currency monetary items (as defined by IAS 21.807) be reported using 

the closing rate at each balance sheet date the end of each reporting period.  According to IAS 21.2815, 

exchange differences arising from the translation of monetary items generally should be recognised as income 

or as expenses in the period in which they arise.  The effective start of the EMU after the reporting period 

balance sheet date does not change the application of these requirements at the end of the reporting period 

balance sheet date; in accordance with IAS 10.10282 it is not relevant whether or not the closing rate can 

fluctuate after the balance sheet date reporting period. 

6 IAS 21.514 states that the Standard does not apply to deal with hedge accounting, except in restricted 

circumstances.  Therefore, this Interpretation does not address how foreign currency hedges should be 

accounted for. IAS 8.42 would allow such a change in accounting policy only if the change would result in a 

more appropriate presentation of events or transactions.3  The effective start of EMU, of itself, does not justify 

a change to an entity’s established accounting policy related to anticipatory hedges of forecast transactions 

because the changeover does not affect the economic rationale of such hedges.  Therefore, the changeover 

should not alter the accounting policy where gains and losses on financial instruments used as anticipatory 

hedges of forecast transactions are currently deferred initially recognised in equity other comprehensive 

income and matched with the related income or expense in a future period. 

7 IAS 21.4837 requires the cumulative amount of exchange differences relating to the translation of the financial 

statements of a foreign operation entity which that have been deferred in equity recognised in other 

comprehensive income and accumulated in a separate component of equity in accordance with IAS 21.17, 19 

or 3032 or 39(c) to be recognised as income or expenses reclassified from equity to profit or loss in the same 

period in which the gain or loss on disposal or partial disposal of the foreign operation entity is recognised.  

The fact that the cumulative amount of exchange differences will be fixed under EMU does not justify 

immediate recognition as income or expenses since because the wording and the rationale of IAS 21.4837 

clearly preclude such a treatment. 

8 Under the Allowed Alternative Treatment of IAS 21.21, exchange differences resulting from severe 

devaluations of currencies are included in the carrying amount of the related assets in certain limited 

circumstances. Those circumstances do not apply to the currencies participating in the changeover since the 

event of severe devaluation is incompatible with the required stability of participating currencies. 

 

                                                           

1  The consolidation requirements in IAS 27 were superseded and IAS 27 was renamed Separate Financial Statements by IFRS 10 

Consolidated Financial Statements issued in May 2011.   
2  IAS 10 (revised in 1999), paragraph 20, contains similar requirements. 

3  As SIC-7 was issued before IAS 39, the previous version of this Interpretation could refer only to the entity’s own accounting policies on 

the matter. The accounting for hedges was subsequently covered under IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement. In 
November 2013 the Board replaced the hedge accounting requirements in IAS 39 and relocated them to IFRS 9 Financial Instruments. 


